Πρόσκληση για την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

σήμα ΑμεαΕνόψει την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία , το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Καλύμνου στέλνει αυτό το κείμενο στα σχολεία ως μια απλή υπενθύμιση, ότι η μέρα αυτή καθιερώθηκε το 1992 από τη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και είναι αφιερωμένη στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, ημέρα αφετηρίας νέων αγώνων, προσπαθειών και διεκδικήσεων για την κοινωνική αποδοχή . Η ημέρα αυτή μπορεί να αποτελέσει την αρχή για ίσες ευκαιρίες και την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία.

Τι είναι αναπηρία;

Άτομο με Αναπηρία με απλά λόγια, θεωρείται οποιοδήποτε άτομο χρειάζεται επιπλέον βοήθεια, για να μπορεί να ζει μια φυσιολογική ζωή. Η αναπηρία μπορεί να είναι σωματική ή πνευματική, μπορεί να είναι εμφανής ή όχι, μπορεί να είναι ελαφριά ή πιο βαριά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει και βρίσκεται παντού γύρω μας. Έστω και αν δεν έτυχε να έχουμε στην οικογένεια μας μια περίπτωση αναπηρίας, τα άτομα αυτά είναι, ή καλύτερα θα έπρεπε να είναι «όλα τους παιδιά μας».
Η σωματική μας υγεία είναι δώρο της Φύσης ή τυχαίο γεγονός; Γεννιόμαστε υγιείς ή η σωματική και πνευματική μας ακεραιότητα οφείλεται σε εμάς τους ίδιους και τη ζωή που κάνουμε; Την θεωρούμε δεδομένη. Την εκτιμάμε, όμως όσο πρέπει; Η «φυσιολογική» ζωή είναι κάτι αναμενόμενο;
Η απόσταση μεταξύ του «φυσιολογικού» και «διαφορετικού» είναι υπερβολικά μικρή. Αν κανείς το σκεφτεί καλύτερα, όλοι είμαστε λίγο πολύ, εν δυνάμει ανάπηροι. Μπορεί εμείς να χρειαστούμε αύριο να περάσουμε από τη ράμπα που κλείσαμε σήμερα με το αυτοκίνητό μας.
Σκεφτείτε τα άτομα με αναπηρία. Βάλτε τους εαυτούς σας στη θέση τους. Το να είσαι «διαφορετικός» σε μια κοινωνία που αδιαφορεί για το συνάνθρωπο της, είναι πολύ δύσκολο. Δώστε στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να ζήσουν μια ζωή χωρίς προβλήματα, διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό. Τα Α.μεΑ. δεν ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Αν μη τι άλλο, το να βοηθάς το συνάνθρωπο σου, σε ολοκληρώνει σαν άτομο και σαν προσωπικότητα πέρα από την προσφορά σε κοινωνικό έργο. Μήπως η αναπηρία υπάρχει για να δίνεται σε μας η δυνατότητα να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι;

               Με αφορμή λοιπόν την 3η Δεκέμβρη, διοργανώνουμε 3ήμερο ολοήμερο παζάρι (Σαββάτο 1/12, Κυριακή 2/12 και Δευτέρα 3/12 από τις 9:00π.μ. έως τις 8:00μ.μ.) για την έκθεση των έργων των εκπαιδευόμενων του Κέντρου με σκοπό την ανάδειξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους. Ζητάμε από τους Διευθυντές και εκπαιδευτές να ενημερώσουν σχετικά τους μαθητές και γονείς προκειμένου να ενισχύσετε την προσπάθεια μας αυτή.

          Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.                       

          Σημείωση: εκτός του τριημέρου θα είστε καθημερινά ευπρόσδεκτοι από τις 9:00π.μ. έως 13:30μ.μ.