Λίστα 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων (Υπουργική Απόφαση)

Νέο! Οδηγίες για οικογένειες που πήραν γνωμάτευση μετά και την 31.10.2013 Υπουργική απόφαση και το ΦΕΚ στις 18.11.2013 για γνωματεύσεις από τα ΚΕ.Π.Α. με χρονική επανεξέταση (5ετή) κι όχι επ’ αόριστον.  Διευκρινήσεις για τις ενέργειες που θα κάνουν οι οικογένειες που έχουν λάβει περιοσμένου χρόνου γνωμάτευση ώστε να μετατραπούν σε επ’ αόριστον. Δείτε τα συνημμένα αρχεία (παρακάτω).


Υπουργική απόφαση υπογράφτηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και πλέον χιλιάδες συμπολίτες μας, πάσχοντες των παραπάνω ασθενειών και αναπηριών, δεν χρειάζεται να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). 


ΝΕΟ! ΝΟΜΟΣ (ΦΕΚ) ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (ΦΕΚ - κλικ)


Νέο! Διευκρινήσεις για τις ενέργειες που θα κάνουν οι οικογένειες με άτομα με αυτισμό, που έχουν λάβει περιοσμένου χρόνου γνωμάτευση ώστε να μετατραπούν σε επ’ αόριστον με βάση τη λίστα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων (Υπουργική Απόφαση).

Ο καθορισμός της λίστας πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας, την οποία συντόνιζε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρηςκαι συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης:

«Με απόφαση που υπογράψαμε σήμερα, δίνεται οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούσε άδικα πολλούς συμπολίτες μας. Πρόκειται για την υποχρέωση που είχαν χιλιάδες ασθενείς να υποβληθούν σε επίπονες διαδικασίες επαναξιολόγησης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρότι έπασχαν από βαριές και πρόδηλα μη αναστρέψιμες αναπηρίες. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που είχα συστήσει για αυτόν ακριβώς  το σκοπό κατήρτισε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έναν κατάλογο με 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και, συνεπώς, δεν θα υπόκειται σε επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ. Όσο και αν φαίνεται απλό, η κατάρτιση του καταλόγου με τις βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτέλεσε ένα πολυσύνθετο επιστημονικό εγχείρημα. Η ολοκλήρωση αυτού του καταλόγου κατέστη εφικτή με τη σταθερή πολιτική βούληση που επιδείξαμε από την πρώτη στιγμή για να δώσουμε οριστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα και να ανακουφίσουμε χιλιάδες ανάπηρους ή πάσχοντες από βαριές παθήσεις συμπολίτες μας αλλά και τις οικογένειες τους». 

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας κ. Κοκκόρης

«Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας παρέδωσε σήμερα στον υπουργό για να υπογραφεί, η σχετική απόφαση της εφάπαξ εκτίμησης 43 μόνιμων αναπηριών. Έτσι Άτομα με Αναπηρία με απώλειες μελών, τυφλοί (πραγματικοί), νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία και άλλοι πολλοί, αφήνουν πίσω την ταλαιπωρία τους με τις συνεχείς διαδικασίες επανελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός την άρση της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ και αφετέρου τη μείωση έως και 20% του φόρτου λειτουργίας των ΚΕΠΑ.  Είμαστε ανοιχτοί για την εύρεση και άλλων τρόπων μείωσης της ταλαιπωρίας τους με την υιοθέτηση μόνιμων τρόπων αξιολόγησης τους που να βασίζονται στους κανόνες δικαίου και υιοθετούμε τις βέλτιστες πρακτικές που ανταποκρίνονται στο δημόσιο αίσθημα. Δεν δουλεύουμε με άψυχα νούμερα, οδηγός μας είναι οι συνάνθρωποι μας» 

Παρακάτω, δείτε (συνημμένη) τη λίστα με τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις.

Tip!

Στον πίνακα αναφέρεται ως πλαίσιο αναφοράς οι αποφασεις ΕΠΠΠΑ. Πρόκειται για τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.). Από τις πληροφορίες που έχουμε, χρειάζεται να ανατρέξετε στον Ν. 1798/88 με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας. Με μια επιφύλαξη (γιατι ο Νόμος φαίνεται πολύ παλιός) θα βρούμε τον Νόμο και θα το επιβεβαιώσουμε. Αν μάθετε κάτι πριν από εμάς καλό είναι να μας ενημερώσετε (αφορά όλους).

 

Συνημμένα αρχεία: 

- See more at: http://www.noesi.gr/book/law/lista-mi-anastrepsimon-pathiseon#sthash.GgP2OFt8.dpuf

 

πηγή:http://www.noesi.gr/