Νέο τεστ μετρά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού (ΔΑΔ)


images

Ομάδα Ελλήνων και Αυστραλών ερευνητών, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, έχει αναπτύξει ένα τεστ που είναι σε θέση να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής στο φάσμα του αυτισμού (ΔΑΦ).

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Σταν Σκαφίδας, διευθυντής του Κέντρου για "Neural Engineering" στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δηλώνει:

Tο τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού σε βρέφη και παιδιά και, παράλληλα, να βοηθήσει στην πρώιμη αντιμετώπιση της διαταραχής σε άτομα που διαγιγνώσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία

Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τις οικογένειες που έχουν ιστορικό αυτισμού ή συναφείς διαταραχές όπως το σύνδρομο Asperger

Κατά τους ερευνητές, οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ) επηρεάζουν περίπου 1 ανά 150 άτομα. Το τεστ προέβλεψε με επιτυχία περισσότερες από 70 στις 100 περιπτώσεις ατόμων που διαγνώστηκαν με ΔΑΔ στην Κεντρική Ευρώπη.

Η γεννετική βάση του αυτισμού ερευνάται εδώ και χρόνια. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις ΗΠΑ για 3.346 άτομα με ΔΑΔ και 4.165 συγγενείς τους, οι ερευνητές εντόπισαν 237 γενετικούς δείκτες (SNPs) σε 146 γονίδια που σχετίζονται και κυτταρικά μονοπάτια, που είτε συμβάλλουν ή προφυλλάσουν ένα άτομο από την ανάπτυξη ΔΑΔ.

Ο επικεφαλής της έρευνας για την γεννετική βάση του αυτισμού, Καθηγητής Παντελής Χρήστος, στο Κέντρο Νευροψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ενός συνδυασμού παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ΔΑΔ και εκείνων που προφυλλάσσουν ένα άτομο από την ανάπτυξη ΔΑΔ, σε ότι αφορά τα γονίδια και την αλληλεπίδρασή τους, είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη ενός εργαλείου (τεστ) για την πρόβλεψη του αυτισμού. Η έρευνα είναι διεπιστημονική, αφορά διάφορα Κέντρα και Παν/μια και συνεχίζεται με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του τεστ.