Έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού από τους 12 μήνες

autism

                                                       

 

 

Νέο διαγνωστικό τεστ διάρκειας πέντε λεπτών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του αυτισμού σε βρέφη ηλικίας μόλις 12 μηνών, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Το νέο τεστ προσφέρει στους γιατρούς χρόνο ώστε να μπορούν να παρέμβουν στην αντιμετώπιση της διαταραχής. 

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ένα απλό διαγνωστικό  εργαλείο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «όπλο» για την ανίχνευση του αυτισμού σε πολύ μικρές ηλικίες, σημείωσε η δρ Λίζα Τζιλότι, επικεφαλής του προγράμματος για τον αυτισμό στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ που χρηματοδότησε τη μελέτη.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Κάρεν Πιρς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο τα νέα ευρήματα μπορούν μελλοντικά να έχουν μεγάλο όφελος για πολλά παιδιά καθώς η διάγνωση της διαταραχής θα γίνεται πιο έγκαιρα σε σχέση με σήμερα που γίνεται συνήθως μετά τα τρία έτη.

Ο αυτισμός αποτελεί μια πολύπλοκη διαταραχή του εγκεφάλου η οποία πλήττει περίπου τέσσερις φορές περισσότερα αγόρια σε σύγκριση με κορίτσια. Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην επικοινωνία και στην κατανόηση της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.