Κριτήρια Κοινωνικού Μερίσματος

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑΔιεύρυνση των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα , ώστε να μη μείνει ούτε ένα ευρώ απο το πλεόνασμα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ως τις 30 Ιουνίου προανήγγειλε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. «Ως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν δοθεί και τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους. Αν διαπιστωθεί ότι με τα υφιστάμενα κριτήρια, δεν απορροφάται το σύνολο του ποσού, τότε τα κριτήρια αυτά θα τροποποιηθούν αναλόγως» δεσμεύτηκε ο ίδιος παράγοντας το θέμα του μερίσματος.

Τα νέα κριτήρια αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» σε συνάντηση που θα έχει ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στο τέλος της εβδομάδας. Στην ίδια συνάντηση θα επαναξιολογηθούν αιτήσεις που παρουσίαζαν προβλήματα και έχουν απορριφθεί από το taxisnet με στόχο να εγκριθεί ένα μεγάλο μέρος από αυτές. Οι δηλώσεις αυτές που έγιναν την Τρίτη αναθερμαίνουν τα σενάρια για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του εισοδηματικού ορίου κατά 500 ως 1.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Για παράδειγμα ένα από τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι προβλέπει την ακόλουθη αύξηση του εισοδηματικού ορίου:

-Από τα 6.000 ευρώ στα 6.500 ευρώ για τους άγαμους

-Από τα 8.000 ευρώ στα 8.667 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς παιδιά

-Από τα 9.000 ευρώ στα 9.750 ευρώ για τους έγγαμους με 1 παιδί

-Από τα 10.000 ευρώ στα 10.833 ευρώ για τους έγγαμους με δύο παιδιά

-Από τα 11.000 ευρώ στα 11.917 ευρώ για τους έγγαμους με 3 παιδιά

Το σενάριο αυτό προβλέπει αντίστοιχη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και για τις μονογονεϊκές οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η δεύτερη πληρωμή για τις 10 Ιουνίου και θα αφορά όλους όσους έκαναν ή θα κάνουν αίτηση από τις 4 Μαΐου μέχρι και το τέλος Μαΐου. Χιλιάδες όμως είναι οι αιτήσεις που έχουν γίνει και εκκρεμούν για έλεγχο από την ΓΓΠΣ.  

Μία στις δύο αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα που είχαν προεγκριθεί τη στιγμή της υποβολής τους, αλλά κρατήθηκαν για επανέλεγχο, τελικώς θα απορριφθούν.